a ja jestem tegorocznym maturzystą i opierdzielam się jak tylko mogę więc i za Ciebie mogę się wyspać ;) ale wracając do tematu co to jest to MDMA?
// wróć! wracamy do tematu SAMOBÓJSTW, a nie substancji robiących z ludzi psychiczne dzieci;] dziękuję za uwagę /Sis.
Substancja ta nie robi z ludzi "psychiczne dzieci" a uwalnia ich od stresu pourazowego, pozwala normalnie żyć i zwiększa jakość życia przy znikomych/zerowych skutkach ubocznych.
Więc jest to jak najbardziej związane z tematem samobójstw - a konkretnie z tym, jak można by takie osoby uleczyć. Bo przecież ileż można gadać o subiektywnych odczuciach ludzi popełniających samobójstwo ? Temat jest raczej na wyczerpaniu
MDMA - metylenodioksymetamfetamina, szerzej znana jako popularne "ekstazy". Praktycznie niedostępne na czarnym rynku obecnie(Jeśli ktoś twierdzi, że w tabletkach jest MDMA to pewnie nigdy nie miał kontaktu z prawdziwym MDMA, w Polsce około 0,2% wszystkich tabletek zawiera MDMA). W niektórych krajach(UK) prowadzone są badania nad tym związkiem jako właśnie leku używanego w przypadku stresów pourazowych i ciężkich stanów depresyjnych, niestety opinia publiczna jest przeciwko, ponieważ narkotyki są "be" a leki cacy.
Dodam, że jest to najskuteczniejszy lek w leczeniu parkinsona Ogólnie zastosowania terapeutyczne wielu substancji określanych jako "narkotyki" są ogrooomne.
W szczególności psychodelików, które dają pozytywne efekty również o osób całkiem zdrowych.
// właśnie tego wywodu chciałam uniknąć Szajmonku;] wracamy do SAMOBÓJSTW!! /Sis.
[ Dodano: Czw 10 Cze, 2010 ]
Samobójstwa to również problem zdrowia publicznego! Jako przyszły neurochirurg mam prawo do takich wywodów :mrgreen:
Ciarki chodzą po plecach...
Samobójstwo wynika z braku nadziei i perspektywy jakiejkolwiek zmiany/czegoś nowego. Jeżeli aktualne życie męczy, a wiesz( lub wierzysz), że nic się nie zmieni, to aby uniknąć dalszego bezcelowego cierpienia skracasz je w niemoralny sposób.
_________________ "Pijmy, pijmy, zapomnijmy, potem kolorowo śnijmy, wkrótce już i nas zabraknie może picie to ostatnie, ale póki jeszcze żyje nikt mnie w życiu nie przepije
dla jednych kultur morlany sposób, a dla innych nie
Jeżeli uznamy człowieka z kryterium moralności, to szkodzenie mu jest czymś niemoralnym. Jeżeli masz jakieś inne kryterium, to chętnie je poznam.
Cytat:
znaczy się sorry będzie to brutalne, ale jesteś najzwyczajniej w świecie głupi
Byłbym wdzięczny gdybyś uzasadnił swoją wypowiedź, bo sorry będzie to brutalne, ale nie jesteś dla mnie jakimkolwiek autorytetem, więc pohamuj tego typu teksty.
Cytat:
akurat normalni są w mniejszości
Gdyby byli w mniejszości to by byli nienormalni.
_________________ "Pijmy, pijmy, zapomnijmy, potem kolorowo śnijmy, wkrótce już i nas zabraknie może picie to ostatnie, ale póki jeszcze żyje nikt mnie w życiu nie przepije
Jeżeli uznamy człowieka z kryterium moralności, to szkodzenie mu jest czymś niemoralnym. Jeżeli masz jakieś inne kryterium, to chętnie je poznam.
U niektórych plemion szkodzenie sobie(to jak uszkadzanie swojego ciała poprzez różne rytuały) jest dobre i moralnie uzasadnione.
Cytat:
Byłbym wdzięczny gdybyś uzasadnił swoją wypowiedź, bo sorry będzie to brutalne, ale nie jesteś dla mnie jakimkolwiek autorytetem, więc pohamuj tego typu teksty.
Wydaje mi się, że chodziło mu o to, że jak myślisz, że nic się nie zmieni, to jesteś głupi - a nie, że Ty jesteś głupi. Trzeba się przyzwyczaić do chaotyczności postów co poniektórych :mrgreen:
Cytat:
Gdyby byli w mniejszości to by byli nienormalni.
goerge orwell napisał/a:
Należenie do mniejszości, nawet jednoosobowej, nie czyni nikogo szaleńcem. Istnieje prawda i istnieje fałsz, lecz dopóki ktoś upiera się przy prawdzie, nawet wbrew całemu światu, pozostaje normalny. Normalność nie jest kwestią statystyki.
przykładem może być rytualne samobójstwo japońców jak ponosili porażkę w bitwie, lub się okryli się hańbą
zUe dazy napisał/a:
samobbójstwo jest końcem wszystkiego, nie ma sprawy której nie da się rozwikłać, a samobójstwo daje później tylko ucztę dla robaków oraz radochę dla ZUS'u
_________________ Bóg zawsze stoi po stronie wielkich batalionów
Znaleźli się filozofowie od głupków( samobójców), ciekawe ile razy w swoim życiu spotkaliście się z kimś kto chciał się zabić albo widzieliście to na własne oczy.
Znaleźli się filozofowie od głupków( samobójców), ciekawe ile razy w swoim życiu spotkaliście się z kimś kto chciał się zabić albo widzieliście to na własne oczy.
Wiele razy, prawdę mówiąc widziałem kiedyś cały oddział takich "głupków" :lol:
Ale oczywiście najłatwiej ocenić nie mając podstaw
U niektórych plemion szkodzenie sobie(to jak uszkadzanie swojego ciała poprzez różne rytuały) jest dobre i moralnie uzasadnione.
Cytat:
przykładem może być rytualne samobójstwo japońców jak ponosili porażkę w bitwie, lub się okryli się hańbą
Chodziło o wyraźne kryterium służące do rozgraniczenia czynów moralnych i niemoralnych, nie zaś o same przykłady, ale nieistotne, bo to chyba zboczenie z tematu:)
Cytat:
samobbójstwo jest końcem wszystkiego, nie ma sprawy której nie da się rozwikłać, a samobójstwo daje później tylko ucztę dla robaków oraz radochę dla ZUS'u
Tylko umysł osoby skłonnej do samobójstwa pracuje nieco inaczej niż osoby zdrowej. Owszem w chwili gdy wszystko idzie dobrze łatwo mówić: "samobójcy to idioci" i tak dalej i dalej, ale gdy samemu się utraci nadzieję i jakikolwiek cel (co według mnie jest podłożem samobójstw), to powstają zupełnie inne wnioski.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum