Przesunięty przez: Dezaprobator Czw 23 Kwi, 2009 |
Punks |
| Autor |
Wiadomość |
Furia
Forumowy prawiczek
|
Wysłany: Nie 24 Maj, 2009
|
|
|
| zapewne w poście wyżej były same mądre rzeczy, ale jestem prosty człowiek i jego obszerność mnie odrzuciła... wiele osób teraz chce być "kimś fajnym", emo i scene się przejadło i teraz buszują tacy po markowych sklepach, szukając "odzieży ulicznej", płacą krocie za podarte spodnie, przetarte na brzegach buty i rozciągnięte koszulki. brzydzą się w głębi duszy na dźwięk słowa "melina", czy kiedy pomyślą, że mieliby coś kupić w budzie z używanymi ciuchami... taki punk to nie punk. nie wystarczy wyglądać i drzeć się na całe gardło "fuck the system"... gdzieś się te ludki pogubiły a reszta zwyczajnie nie ma cierpliwości, żeby ich nawracać... |
_________________ chaos niekontrolowany w tańcu piżmaka budzącego pedofilię wśród bobrów afrykańskich |
|
|
|
 |
jasio99
Forumowy prawiczek Master Of Metal

|
Wysłany: Pon 08 Cze, 2009
|
|
|
| Furia napisał/a: | | wiele osób teraz chce być "kimś fajnym", emo i scene się przejadło i teraz buszują tacy po markowych sklepach, szukając "odzieży ulicznej", płacą krocie za podarte spodnie, przetarte na brzegach buty i rozciągnięte koszulki. brzydzą się w głębi duszy na dźwięk słowa "melina", czy kiedy pomyślą, że mieliby coś kupić w budzie z używanymi ciuchami... taki punk to nie punk. nie wystarczy wyglądać i drzeć się na całe gardło "fuck the system"... gdzieś się te ludki pogubiły a reszta zwyczajnie nie ma cierpliwości, żeby ich nawracać... |
noo tu się całkowicie zgadzam. Pogrubiłem to, co najważniejsze.
Najpierw trzeba być sobą.. od tego powinien każdy zacząć, a nie jak wielu, którzy myślą sobie " on/a jest punkiem toi ja będę" |
_________________ Zbuntowane dziecko atomowej rewolucji
 |
|
|
|
 |
JackDaniels
Rozkręca sie Ja Pierdole Te Warianty Bo Z Zasady Jestem Anty

Wiek: 25 Dołączył: 21 Kwi 2009 Posty: 128 Skąd: Okolice Łodzi
|
Wysłany: Czw 11 Cze, 2009
|
|
|
| jasio99 napisał/a: | | Najpierw trzeba być sobą.. od tego powinien każdy zacząć, a nie jak wielu, którzy myślą sobie " on/a jest punkiem toi ja będę" |
to jest komformizm
wielu takich ludzi znam bol w klatce piersiowej niczym zawal serca sie rodzi nic sie nieda zrobic |
_________________ George Bush To ściema ! Graja go Aktorzy |
|
|
|
 |
jasio99

|
|
|
|
| Cytat: | | wielu takich ludzi znam bol w klatce piersiowej niczym zawal serca sie rodzi nic sie nieda zrobic |
można jaśniej bo nie rozumiem ? |
 |
|
|
|
 |
szczepek
Rozkręca sie aka Deithwen
|
|
|
|
Jack Daniels zna wielu takich ludzi, ból w klatce piersiowej tak silny, niczym zawał serca, mu się rodzi na ich widok. Nic się nie da zrobić z takimi ludźmi.
A swoją drogą, byle mnich jest bardziej punkowy od większości punków. |
|
|
|
 |
jasio99

|
|
|
|
no właśnie przez brak przecinków nie zrozumiałem :P
Chyba nie skłamie jak powiem, że teraz takich ludzi jest więcej ;/ |
 |
|
|
|
 |
Leser
Rozkręca sie WhyDuck Oi!

|
Wysłany: Czw 18 Cze, 2009
|
|
|
to własnie jest to czego najbardziej nie lubie !!! POZERSTWO -,-
A druga rzecz czego nie lubie to NIETOLERANCJA -,- |
_________________ Memento Mori...
Żyj chwilą...
Żyj muzyką
Żyj Komandosem...
 |
|
|
|
 |
gekon
Forumowy prawiczek

|
Wysłany: Nie 28 Cze, 2009
|
|
|
łeee, dla mnie najważniejszy jest czad: pogo + lekka najebka + pankrok
mówienie w ogóle o takim zjawisku jak ideologia punkowa jest zaprzeczeniem pankowej indywidualności. Bo jeśli przypisujemy ideologię bardzo luźno połączonej grupie społecznej to ją kategoryzujemy (czyli niejako przekształcamy w schemat), możemy wtedy powiedzieć ten jest pank, ten nie, nawet osób nie znając i nigdy nie widząc, bo mamy pewny system do którego pankowiec pasuje lub nie, a system przecież ierdolimy :D.
w panku dla mnie najważniejsza jest przypadkowość i DIY (Do It Youself o taaak :D)
po co coś kupować skoro można zrobić :> jak Ci sie nie podoba scena pankowa - załóż zespół, daj czadu
jak Ci sie podoba, to pankuj
rób co chcesz i po swojemu, absolutnie nie oglądając się na schematy społeczne i wzorce zachowań
a wyglądu nie należy tak pochopnie traktować:
1. kupując nowe ubrania -> płacisz kase dla międzynarodowych korporacji
a) płacąc im kase zwiększasz nierównowagę na kapitalistycznym rynku (wspierając już silne firmy osłabiasz te słabsze)
b) wielkie korporacje często wykorzystują kraje trzeciego świata, nie powiesz mi że jak kupujesz koszulke w H&M na której pisze "made in bangladesh" czy co, to wierzysz że koszulke szyją same megazaawansowane technicznie maszyny :P
c) nosząc odzież używaną uczestniczysz w recyklingu, kupując ramoneskę którą ktoś wvcześniej kupił od producenta, statystycznie ratujesz życie jednemu zwierzakowi (bo posłużył dwukrotnie) przez co wspierasz ruch obrony zwierząt
tak naprawdę każdy element naszego życia jest polityczny :P od sposobu w jaki się ubierasz, po alkohol który pijesz.
w niektórych kręgach nawet kolor sznurowadeł jest stanowiskiem politycznym (dwadzieścia lat temu panki napierały każdego z białymi belami :P)
reasumując - moim zdaniem punk to świadomość siebie, wolnościowo - nihilistyczno - anarchistyczny dowcip społeczeństwa łamiący na przemian schematy i kości. Ale pamiętajmy, drogie dzieci, że najważniejsza jest przed wszystkimi poglądami, politykami i przynależnościami dobra zabawa i zadowolenie z bycia kim się jest ;)
sory za dygresyjny charakter wypowiedzi, ale mam w głowie totalny chaos
CZAD NOT DEAD :D |
|
|
|
 |
Zali
Forumowy prawiczek
Wiek: 22 Dołączyła: 09 Lip 2009 Posty: 17 Skąd: Wodzisław Śląski
|
Wysłany: Czw 09 Lip, 2009
|
|
|
| wow ale rozwineliście temat jestem pod wrażeniem, ale to dobrze ludzie powinniśmy rozmawiać. Ja tam nie mam nic do punków są dla mnie wesołą gromada "pijaków" i tyle. Ja osobiście nie utożsamiam się z żadną subkulturą ja wzięłam pare subkultur m.in. punków i wybrałam z nich to co mi się podoba tworząc własna ideologie życia np. podoba mi się anarchia pod względem nieograniczonej wolności ale pod względem chęci wyrwania się z szponów państwa to już nie bo to państwo gwarantuje nam bezpieczeństwo i wygody tak samo jest na przykład z subkulturą hipisowską pokój i miłość jest fajna ale wolna miłość jakoś mi już nie przypadła do gustu. Tak samo jak subkultury łączę ze sobą style ubierania się lubię to i np. łączę kratka od punka i czarna spódnica od gota. Myślę że każdy tak powinien stworzyć swoja własną ideologię która najlepiej się sprawdza w jego życiu i w której się czuje dobrze i na pewno to da mu szczęście |
|
|
|
 |
Simon
Typowy spamer

|
Wysłany: Pon 20 Lip, 2009
|
|
|
Powolutku i z dystansem :mrgreen: zbuntowana ale społecznie akceptowana,tak apropo ubioru: Ja mam swój styl, który nie ma nic wspólnego z subkulturami młodzieżowymi, chociaż lubie oryginalnie ubrane kobiety . spódniczki są Si 8-)
| Zali napisał/a: | | [...]podoba mi się anarchia pod względem nieograniczonej wolności ale pod względem chęci wyrwania się z szponów państwa to już nie bo to państwo gwarantuje nam bezpieczeństwo i wygody[...] | |
No ale tak to się nie da, jak pragniesz bezpieczeństwa do dostań się do zakładu karnego o zaostrzonym rygorze, może nawet dostaniesz prywatnego strażnika :mrgreen: Pytanie, czy takie same warunki chcemy stworzyć w naszym życiu codziennym, ale to temat na zupełnie inną dyskusje. |
|
|
 |
Trompka
Forumowy prawiczek Nędzne ścierwo

|
Wysłany: Sob 25 Lip, 2009
|
|
|
Dla mnie sprawa jest prosta i krótka.
Ciąg nie jest taki:
Jestem punkiem, wiec jestem taki, siaki, owaki.
A:
Jestem taki, więc ludzie mówią do mnie punk i ja sam mówię na siebie punk.
I chyba w tym pierwszym schemacie tkwi cały problem. Jak nie jesteś sobą to podpinasz się pod coś. Cokolwiek.
Nie gardzę takimi ludźmi, ale dziwię się im. |
_________________ Czarna Gwiazdo prowadź mnie tam gdzie na niebie zobaczę Cię! Bo tu gdzie żyję czasem jest strasznie tak, że aż naprawdę słów mi brak... |
|
|
|
 |
Mechanik
Forumowy prawiczek

|
Wysłany: Wto 28 Lip, 2009
|
|
|
Nie chce mi sie czytac tych 5 stron ale panki ktore przyjechały przed wiadomoscia ze conflict nie zagra moga zrobic burdy 8-) . bedzie sie działo
i bardzo denerwojacym jest fakt ze na gra tak mało kapel pankowych typu conflict, dezerter i niech strace akurat |
|
|
|
 |
Trompka
Forumowy prawiczek Nędzne ścierwo

|
Wysłany: Wto 28 Lip, 2009
|
|
|
| Dokładnie, Misiek, dokładnie. Uczciwym byłoby zastapienie Conflictu innym zespołem stricte punkowym, ale to chyba pozostanie w sferze marzeń. |
_________________ Czarna Gwiazdo prowadź mnie tam gdzie na niebie zobaczę Cię! Bo tu gdzie żyję czasem jest strasznie tak, że aż naprawdę słów mi brak... |
|
|
|
 |
iron0088
Forumowy prawiczek
|
Wysłany: Wto 04 Sie, 2009
|
|
|
no to niby taka ironia. conflict śpiewa o stop przemocy a ci co przyjechali by na conflict to robili by burdy.....no niestety to moze byc prawda....
co do punkow to tych co ja poznalem to wporzadku ludzie ale subkultura punk jest wedlug mnie samodestrukcyjna, poznalem tez bylych punkow, ktorzy teraz sami tak mowia.
a to ze sa utozsamiani z "zachlanymi jabolami" to chyba nikogo nie dziwi.
Większość co leżała na środku ulicy to wlasnie ci w irokezikach....
a ktos tam wspomnial o "doklejanych irokezach"...no to jest chyba najgorsze co moze byc, ze taki gosciu na codzień chodzi na dyskoteki i nie wyznaje "anarchii" robi wszystko zeby sie utozsamic z tlumem......a prawda taka ze "punkowy ubiór" totalnie był "nie wygodny" w pierwsze dwa dni jak napier_alało słońce
a co do tego ze ktos tam powiedzial o skinach ....to nie myl prawdziwych skinow z jakimis boneheads
ale wogole to bylo bardzo mało "łysych" na woodstocku
ps. anarchizm, komunizm, faszystkowskie gowno, aby byc sobą nie musisz mieć symboli |
|
|
|
 |
Jumbo
Fuck Yeah!

|
Wysłany: Pon 14 Wrz, 2009
|
|
|
Tak a pro po współczesnych "prawdziwych" punków :D