Przesunięty przez: kijana Czw 18 Sie, 2011 |
Oddawanie krwi na Woodstocku |
| Autor |
Wiadomość |
Cru
Rozkręca sie mięsoholiczka

|
Wysłany: Pią 19 Sie, 2011
|
|
|
"Bo nie używasz mózgu, bo jakbyś to robiła, to krew szybciej by krążyła i nie miałaby kiedy zgęstnieć."
Odpowiedź mojego brata na pytanie o czynniki wywołujące zgęstnienie krwi.
:mrgreen:
A nawodniłaś się porządnie przed tymi badaniami, vin? Bo wystarczy woda mineralna albo herbata z cukrem i krew powinna się trochę rozrzedzić. Ale jeśli Twoja mama to przewidziała to może to być coś innego, może to rodzinne?
Możesz też jeść więcej cebuli i czosnku. |
|
|
|
 |
vin
Po co tyle piszesz ?

|
|
|
|
Skoro piwa ani wina nie piłam to wody pewnie też niezbyt dużo :P W sumie to jak tak sobie przeanalizowałam to zawsze coś było u mnie nie tak z tą krwią a to żyły nie mogli znaleźć a to jak miałam robione badania w szpitalu kiedyś tam to mi musieli z dłoni pobierać bo coś tam..nie wiem, próbowałam jeszcze Panią przekonać, ale stwierdziła, że mam iść gdzieś u siebie porządnie wypoczęta itp to mi pobiorą. Jak kiedyś oddawałam w Warszawie to pamietam, że też był problem, w końcu mi pobrali, ale długo to trwało.
Co do tego używania mózgu to dzięki za radę, zapamiętam |
_________________ życie nie pieści, pieśćmy się sami
zero smutków, zero złości, wy***ane po całości ;)
Uwaga!Wszystkie linki, które tu wklejam otwieracie na własną odpowiedzialność :P
Głosujcie na Łydkę Grubasa na ZB <prosi> :P |
|
|
|
 |
Cru
Rozkręca sie mięsoholiczka

|
|
|
|
| Cytat: | | Co do tego używania mózgu to dzięki za radę, zapamiętam |
Buu, to był żart mojego brata ja nie na serio!
Myślę, że jak za rok przed badaniami wypijesz butelkę wody to powinno być w porządku :) Bo nie dziwię się paniom pielęgniarkom, że nie chciały od Ciebie krwi. Warunki woodstockowe nie są jakoś najlepsze, bo i gorąco jest, ludzie niewyspani, potem mdleją im na łóżkach, jak pani obok mnie, której zsiniała twarz. Gdybym to widziała przed oddaniem krwi, a nie w trakcie to bym chyba uciekła. Pani, która mnie kuła zobaczyła, że jestem blada i kazała mi nie patrzeć. W ogóle to bardzo miła kobieta. |
|
|
|
 |
vin
Po co tyle piszesz ?

|
|
|
|
Spoko, potraktowałam to jako żart;)
Mam zamiar iść w najbliższym czasie gdzieś u siebie i zobaczyć co i jak z tą krwią. Z tą wodą może masz racje, w sumie nie brałam tego pod uwagę. Może za rok się uda. |
Uwaga!Wszystkie linki, które tu wklejam otwieracie na własną odpowiedzialność :P
|
|
|
 |
m20
Rozkręca sie
Wiek: 21 Dołączył: 20 Lip 2011 Posty: 187 Skąd: z Internetu
|
|
|
|
| Cru napisał/a: | "Bo nie używasz mózgu, bo jakbyś to robiła, to krew szybciej by krążyła i nie miałaby kiedy zgęstnieć."
Odpowiedź mojego brata na pytanie o czynniki wywołujące zgęstnienie krwi. |
Mi się wydaje, że może chodzić o palenie szlug. O ile vin pali papierosy. |
|
|
|
 |
vin
Po co tyle piszesz ?

|
|
|
|
| m20 napisał/a: | O ile vin pali papierosy. |
Jak smok. |
|
|
|
 |
m20
Rozkręca sie
Wiek: 21 Dołączył: 20 Lip 2011 Posty: 187 Skąd: z Internetu
|
|
|
|
No to chyba mamy odpowiedź. Z tym że nie potrafię sobie przypomnieć, gdzie czytałem o tym, że palenie zagęszcza krew. |
|
|
|
 |
milan
Typowy spamer freak4life

|
|
|
|
Info z Wośp.org:
"I znów uczestnicy Przystanku Woodstock nie zawiedli i licznie odpowiedzieli na apel Regionalnych Centrów Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa. Na tegorocznym festiwalu aż 3685 osób zadeklarowało chęć oddania krwi.
W czterech ambulansach, które do Kostrzyna nad Odrą przyjechały z Zielonej Góry, Poznania, Warszawy i Katowic już od środy 3.08 przyjmowano chętnych do oddania krwi. W punktach krwiodawstwa obsługiwano wyłącznie trzeźwych woodstockowiczków, w wieku od 18 do 65 lat. Dla oddających krew poza standardowym posiłkiem regeneracyjnym organizatorzy przygotowali także drobne upominki, m.in. koszulki, smycze, torby i długopisy.
Spośród 3685 osób, które zostały zarejestrowane - 3071 oddało 1294 litry krwi! " |
_________________ A.I.Y.C. |
|
|
|
 |
Mamtu
Forumowy prawiczek Ewelina

|
Wysłany: Sob 20 Sie, 2011
|
|
|
A mi jest przykro, bo gdy w kwietniu skończyłam 18 lat, obiecałam sobie, żę oddam krew na Woodstocku. W maju zdiagnozowano u mnie astmę, która jest stałym przeciwwskazaniem do oddawania krwi, jak mi to oznajmiono już na kostrzyńskim polu . |
|
|
|
 |
scrooge_
Forumowy prawiczek

|
Wysłany: Nie 21 Sie, 2011
|
|
|
| m20 napisał/a: | | Cru napisał/a: | "Bo nie używasz mózgu, bo jakbyś to robiła, to krew szybciej by krążyła i nie miałaby kiedy zgęstnieć."
Odpowiedź mojego brata na pytanie o czynniki wywołujące zgęstnienie krwi. |
Mi się wydaje, że może chodzić o palenie szlug. O ile vin pali papierosy. |
nie sądzę, by palenie papierosów było główną przyczyną gęstej krwi. moi kumple palą kilka lat i nigdy nie mieli problemu z oddaniem ;) ogólnie norma oddania to 6-12 min. jeżeli oddasz za szybko bądź za wolno to coś nie tak ;P
a i nie wiem czy wypicie butelki wody zagwarantuje oddanie. wiele osób po prostu już ma gęstszą krew, i wypicie butelki wody czy nawet dwóch nie zagwarantuje rozrzedzenia.
jeśli chodzi o hemoglobine - miałem raz przypadek, w którym miałem za niski jej poziom, ale po 2tyg. wróciłem znów. brałem przez ten czas co drugi-trzeci dzień (różnie to było) tabletki Pluszzzzz Żelazo (żelazo przyczynia się do budowy hemoglobiny) i po tym czasie wyniczki miałem idealne ;) |
|
|
|
 |
Oposowa
Forumowy prawiczek przytula dłużej i mocniej od innych

|
Wysłany: Pon 05 Wrz, 2011
|
|
|
| Mamtu napisał/a: | A mi jest przykro, bo gdy w kwietniu skończyłam 18 lat, obiecałam sobie, żę oddam krew na Woodstocku. W maju zdiagnozowano u mnie astmę, która jest stałym przeciwwskazaniem do oddawania krwi, jak mi to oznajmiono już na kostrzyńskim polu . |
Mamtu podobno jeżeli astma przez jakiś okres jest w fazie uśpienia to można oddać krew. "Według strony krwiodawstwa, można oddawać krew, jeżeli w ciągu ostatnich 5 lat nie było duszności ani nie były stosowane żadne leki przeciwastmatyczne." Też mam astmę, ale w łagodnym wydaniu. Czekałam do 18-stki <i 50 kg żywej wagi > z oddaniem krwi bo bardzo chciałam "być potrzebna", najpierw dowiedzialam się że z astmą nie można, potem, że jednak można, ale choruję na atopowe zapalenie skóry <nadaktywny układ immunologiczny>, a z tym świństwem nigdy nie będę mogła oddać ani krwi, ani pośmiertnie organów. Czuję się taka bezużyteczna |
|
|
|
 |
nakielanin
Forumowy prawiczek nakielanin

Wiek: 33 Dołączył: 27 Lip 2011 Posty: 36 Skąd: Nakiełko - piekiełko
|
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 Krew na Woodstocku
|
|
|
| A co powiecie że 2 sierpnia umawiamy się by oddać razem krew. Wiadomo że musimy być na czysto od alkoholu. a oddam na 100% jak zawsze na woodstocku. Ten co odda krew dostanie koszulkę i będzie mieć fajną pamiątkę |
| |
|
|
|
 |
Ohimee
Lubi pieprzyć 3 DAYS of PEACE & LOVE.

|
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012
|
|
|
Moja teza: "Im wcześniej tym lepiej", więc początek Woodstku bardzo mi pasuje... |
_________________ http://www.facebook.com/WioskaPanoramixa
Na stronie konkurs, który trwa do 31 maja
"Jeżeli to prawda, że zostanie się tym co się pije, to ja zostanę Komandosem!" |
|
|
|
 |
nakielanin
Forumowy prawiczek nakielanin

Wiek: 33 Dołączył: 27 Lip 2011 Posty: 36 Skąd: Nakiełko - piekiełko
|
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012
|
|
|
Ohimee - zapraszam na gg 3297006 i racja im wczesniejn tym lepiej - ja zawsze an samym poczatku oddaje by potem pic bez blokad
[ Dodano: Pią 30 Mar, 2012 ]
ja jestem HONOROWYM DAWCA KRWI. Na PW mam pełna swiadomość by ja oddać musze byc czysty od alkoholu. Organizm sie przyzwyczaja a krew szybko sie odnow wiec wartom pamietac by nie pić alkoholu zaraz po oddaniu krwi bo wsza woodstock zakończy sie pod kroplówka niz pod scena na koncercie np SABATONu |
|
|
|
 |
regret666
Rozkręca sie jest MOC

|
Wysłany: Pią 30 Mar, 2012
|
|
|
Ja bym chętnie oddała, mam tego przecież parę litrów
ale mogę oddawać tylko w swoim mieście, w stałym punkcie. W zeszłym roku próbowałam, stałam ok godziny w kolejce, żeby usłyszeć, że jest zbyt wielka różnica między wzrostem a wagą, szkoda.
Poza tym w sumie nawet po samym pobraniu krwi słabo się czuję przez cały dzień, wiec to może nie najlepszy pomysł. |
|
|
|
 |
|
|