XVIII PRZYSTANEK WOODSTOCK JUZ ZA
 Szukaj |  Użytkownicy | | Rejestracja |  Zaloguj |

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: kijana
Czw 18 Sie, 2011
Oddawanie krwi na Woodstocku
Autor Wiadomość
Cru 
Rozkręca sie
mięsoholiczka

Wysłany: Pią 19 Sie, 2011   

"Bo nie używasz mózgu, bo jakbyś to robiła, to krew szybciej by krążyła i nie miałaby kiedy zgęstnieć."
Odpowiedź mojego brata na pytanie o czynniki wywołujące zgęstnienie krwi.
:mrgreen:

A nawodniłaś się porządnie przed tymi badaniami, vin? Bo wystarczy woda mineralna albo herbata z cukrem i krew powinna się trochę rozrzedzić. Ale jeśli Twoja mama to przewidziała to może to być coś innego, może to rodzinne?
Możesz też jeść więcej cebuli i czosnku.

Podziel się na:         
vin 
Po co tyle piszesz ?

Ostrzeżeń:
 1/3/6

Skoro piwa ani wina nie piłam to wody pewnie też niezbyt dużo :P W sumie to jak tak sobie przeanalizowałam to zawsze coś było u mnie nie tak z tą krwią a to żyły nie mogli znaleźć a to jak miałam robione badania w szpitalu kiedyś tam to mi musieli z dłoni pobierać bo coś tam..nie wiem, próbowałam jeszcze Panią przekonać, ale stwierdziła, że mam iść gdzieś u siebie porządnie wypoczęta itp to mi pobiorą. Jak kiedyś oddawałam w Warszawie to pamietam, że też był problem, w końcu mi pobrali, ale długo to trwało.

Co do tego używania mózgu to dzięki za radę, zapamiętam ;-)

<sex>

zero smutków, zero złości, wy***ane po całości ;)

Uwaga!Wszystkie linki, które tu wklejam otwieracie na własną odpowiedzialność :P

Głosujcie na Łydkę Grubasa na ZB <prosi> :P

Podziel się na:         
Cru 
Rozkręca sie
mięsoholiczka

Cytat:
Co do tego używania mózgu to dzięki za radę, zapamiętam

Buu, to był żart mojego brata :-( ja nie na serio!

Myślę, że jak za rok przed badaniami wypijesz butelkę wody to powinno być w porządku :) Bo nie dziwię się paniom pielęgniarkom, że nie chciały od Ciebie krwi. Warunki woodstockowe nie są jakoś najlepsze, bo i gorąco jest, ludzie niewyspani, potem mdleją im na łóżkach, jak pani obok mnie, której zsiniała twarz. Gdybym to widziała przed oddaniem krwi, a nie w trakcie to bym chyba uciekła. ;d Pani, która mnie kuła zobaczyła, że jestem blada i kazała mi nie patrzeć. W ogóle to bardzo miła kobieta.

Podziel się na:         
vin 
Po co tyle piszesz ?

Ostrzeżeń:
 1/3/6

Spoko, potraktowałam to jako żart;)

Mam zamiar iść w najbliższym czasie gdzieś u siebie i zobaczyć co i jak z tą krwią. Z tą wodą może masz racje, w sumie nie brałam tego pod uwagę. Może za rok się uda.

<sex>

Uwaga!Wszystkie linki, które tu wklejam otwieracie na własną odpowiedzialność :P

Podziel się na:         
m20 
Rozkręca sie

Cru napisał/a:
"Bo nie używasz mózgu, bo jakbyś to robiła, to krew szybciej by krążyła i nie miałaby kiedy zgęstnieć."

Mi się wydaje, że może chodzić o palenie szlug. O ile vin pali papierosy. ;]

Podziel się na:         
vin 
Po co tyle piszesz ?

Ostrzeżeń:
 1/3/6

m20 napisał/a:
O ile vin pali papierosy. ;]

Jak smok.

<sex>

Podziel się na:         
m20 
Rozkręca sie

Cytat:
Jak smok.

No to chyba mamy odpowiedź. Z tym że nie potrafię sobie przypomnieć, gdzie czytałem o tym, że palenie zagęszcza krew.

Podziel się na:         
milan 
Typowy spamer
freak4life

Info z Wośp.org:

"I znów uczestnicy Przystanku Woodstock nie zawiedli i licznie odpowiedzieli na apel Regionalnych Centrów Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa. Na tegorocznym festiwalu aż 3685 osób zadeklarowało chęć oddania krwi.

W czterech ambulansach, które do Kostrzyna nad Odrą przyjechały z Zielonej Góry, Poznania, Warszawy i Katowic już od środy 3.08 przyjmowano chętnych do oddania krwi. W punktach krwiodawstwa obsługiwano wyłącznie trzeźwych woodstockowiczków, w wieku od 18 do 65 lat. Dla oddających krew poza standardowym posiłkiem regeneracyjnym organizatorzy przygotowali także drobne upominki, m.in. koszulki, smycze, torby i długopisy.

Spośród 3685 osób, które zostały zarejestrowane - 3071 oddało 1294 litry krwi! "

Podziel się na:         
Mamtu 
Forumowy prawiczek
Ewelina

Wysłany: Sob 20 Sie, 2011   

A mi jest przykro, bo gdy w kwietniu skończyłam 18 lat, obiecałam sobie, żę oddam krew na Woodstocku. W maju zdiagnozowano u mnie astmę, która jest stałym przeciwwskazaniem do oddawania krwi, jak mi to oznajmiono już na kostrzyńskim polu :-( .

Podziel się na:         
scrooge_ 
Forumowy prawiczek

Wysłany: Nie 21 Sie, 2011   

m20 napisał/a:
Cru napisał/a:

Mi się wydaje, że może chodzić o palenie szlug. O ile vin pali papierosy. ;]

nie sądzę, by palenie papierosów było główną przyczyną gęstej krwi. moi kumple palą kilka lat i nigdy nie mieli problemu z oddaniem ;) ogólnie norma oddania to 6-12 min. jeżeli oddasz za szybko bądź za wolno to coś nie tak ;P

a i nie wiem czy wypicie butelki wody zagwarantuje oddanie. wiele osób po prostu już ma gęstszą krew, i wypicie butelki wody czy nawet dwóch nie zagwarantuje rozrzedzenia.

jeśli chodzi o hemoglobine - miałem raz przypadek, w którym miałem za niski jej poziom, ale po 2tyg. wróciłem znów. brałem przez ten czas co drugi-trzeci dzień (różnie to było) tabletki Pluszzzzz Żelazo (żelazo przyczynia się do budowy hemoglobiny) i po tym czasie wyniczki miałem idealne ;)

Podziel się na:         
Oposowa 
Forumowy prawiczek
przytula dłużej i mocniej od innych

Wysłany: Pon 05 Wrz, 2011   

Mamtu napisał/a:
A mi jest przykro, bo gdy w kwietniu skończyłam 18 lat, obiecałam sobie, żę oddam krew na Woodstocku. W maju zdiagnozowano u mnie astmę, która jest stałym przeciwwskazaniem do oddawania krwi, jak mi to oznajmiono już na kostrzyńskim polu :-( .

Mamtu podobno jeżeli astma przez jakiś okres jest w fazie uśpienia to można oddać krew. "Według strony krwiodawstwa, można oddawać krew, jeżeli w ciągu ostatnich 5 lat nie było duszności ani nie były stosowane żadne leki przeciwastmatyczne." Też mam astmę, ale w łagodnym wydaniu. Czekałam do 18-stki <i 50 kg żywej wagi ;-) > z oddaniem krwi bo bardzo chciałam "być potrzebna", najpierw dowiedzialam się że z astmą nie można, potem, że jednak można, ale choruję na atopowe zapalenie skóry <nadaktywny układ immunologiczny>, a z tym świństwem nigdy nie będę mogła oddać ani krwi, ani pośmiertnie organów. Czuję się taka bezużyteczna :-(

Podziel się na:         
nakielanin 
Forumowy prawiczek
nakielanin

Wysłany: Czw 29 Mar, 2012   Krew na Woodstocku

A co powiecie że 2 sierpnia umawiamy się by oddać razem krew. Wiadomo że musimy być na czysto od alkoholu. a oddam na 100% jak zawsze na woodstocku. Ten co odda krew dostanie koszulkę i będzie mieć fajną pamiątkę

Podziel się na:         
Ohimee 
Lubi pieprzyć
3 DAYS of PEACE & LOVE.

Wysłany: Czw 29 Mar, 2012   

Moja teza: "Im wcześniej tym lepiej", więc początek Woodstku bardzo mi pasuje... :))

"Jeżeli to prawda, że zostanie się tym co się pije, to ja zostanę Komandosem!" <spoko>

Podziel się na:         
nakielanin 
Forumowy prawiczek
nakielanin

Wysłany: Czw 29 Mar, 2012   

Ohimee - zapraszam na gg 3297006 i racja im wczesniejn tym lepiej - ja zawsze an samym poczatku oddaje by potem pic bez blokad

[ Dodano: Pią 30 Mar, 2012 ]
ja jestem HONOROWYM DAWCA KRWI. Na PW mam pełna swiadomość by ja oddać musze byc czysty od alkoholu. Organizm sie przyzwyczaja a krew szybko sie odnow wiec wartom pamietac by nie pić alkoholu zaraz po oddaniu krwi bo wsza woodstock zakończy sie pod kroplówka niz pod scena na koncercie np SABATONu

Podziel się na:         
regret666 
Rozkręca sie
jest MOC

Wysłany: Pią 30 Mar, 2012   

Ja bym chętnie oddała, mam tego przecież parę litrów <haha>
ale mogę oddawać tylko w swoim mieście, w stałym punkcie. W zeszłym roku próbowałam, stałam ok godziny w kolejce, żeby usłyszeć, że jest zbyt wielka różnica między wzrostem a wagą, szkoda.
Poza tym w sumie nawet po samym pobraniu krwi słabo się czuję przez cały dzień, wiec to może nie najlepszy pomysł.

Podziel się na:         
Odpowiedz do tematu