Coś w tym jest, arka noego, atlantyda, myślę, że są to historie które nie zostały spisane ze względu na oczywiste powody ale jakiś kataklizm mógł mieć miejsce, jest to normalne, naturalne zjawisko którego nie da się przepowiedzieć z wyprzedzeniem tysięcy lat.
Pismo nie było na tyle rozwinięte, by można było te historie udokumentować, tym niemniej przetrwały te historie jako legendy i zostały spisane później - zapewne w wielu miejscach przeinaczone na potrzeby chwili(wspomniana Atlantyda oraz arka Noego, która mogą być tą samą historią przecież, wiele rzeczy pasuje, długowieczność(prawdopodobnie zaczątki medycyny), technologia i wszystko stracone jako "kara zesłana przez Bogów" = naturalny kataklizm, tsunami czy inne takie.)
[ Dodano: Wto 31 Maj, 2011 ]
Vorathiel napisał/a:
Też myślę, że coś w tym jest. Ponoć występuję to średnio raz na xset (już nie pamiętam...) lat, a my mamy teraz x+2set lat od ostatniej zmiany.
No właśnie coś takiego uważam za pierdołę, my, jako gatunek istniejemy na ziemi około 2,5 miliona lat, przeciętnie gatunki żyją z 7-8 milionów lat, także o ile nie pierdolnie w nas meteoryt wszelkie apokalipsy są bardzo wątpliwe + rozwój technologiczny może nam pomóc przezwyciężyć prawa natury, albo po prostu homo sapiens wyginie na rzecz ewolucji, w tym "dobrowolnej ewolucji"(technologii genetycznej), ale to na razie jest science fiction(choć nie aż tak bardzo, jakby się niektórym wydawało).
Z tym kochani, że zmiana biegunów nie doprowadzi zbytnio do wielkich katastrof na ziemi, to będzie miało jedynie wpływ na określenie kierunku, wystarczą małe zmiany w naszych urządzeniach i po krzyku, to tylko bieguny magnetyczne, ziemia nie zmieni kierunku obrotu!!!
moim skromnym zdaniem rzeczą, ktora zagraża naszemu istnieniu to meteoryty, asteroidy czy wędrujące planety !!!!! nie wiemy co tam się dzieje
_________________ WOLNOŚĆ!!!!!!
Podziel się na:
Aras666 Po co tyle piszesz ? Always look on the bright side of life! :)
Wysłany: Sro 06 Lip, 2011
takie coś jak cykliczna zmiana biegunów nie istnieje xD weźcie się je*nijcie mordą na beton albo coś, bo aż śmiać mi się chce :P
takie coś jak cykliczna zmiana biegunów nie istnieje xD weźcie się je*nijcie mordą na beton albo coś, bo aż śmiać mi się chcę :P
A nie prawda Panie Aras, bo istnieje
Tyle, że nie mamy na to wpływu i nawet nie znamy potencjalnych konsekwencji takiego zajścia. Imho jeśli dojdzie do takiego zdarzenia to co najwyżej nam net padnie na tydzień :mrgreen: W sumie to spora katastrofa finansowa jakby na to nie patrzeć, ale wątpię, że istnieje jakiekolwiek istotne zagrożenie ekologiczne.
Wysłany: Sro 06 Lip, 2011
to kiedy była ostatnio ta zmiana panie Simonie? :)
No blisko 780 000 lat temu.
Skały zawierają minerały który wytwarzają pole magnetyczne, w momencie gdy lawa stygnie przyjmuje kierunek zgodny z ziemskim polem magnetycznym, badamy wiek skały, no i wiemy mniej-więcej kiedy nastąpiło przebiegunowanie Ziemi.
Wysłany: Czw 07 Lip, 2011
lawa stygnie zgodnie z ziemskim polem magnetycznym? jeśli w ogóle to prawda, tzn. że takie przebiegunowanie wcale nie jest straszne, bo jedynie lawa zastyga w innym kierunku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum