Wysłany: Pią 14 Maj, 2010 Sabaton
Nowa płyta Sabatonu wychodzi dopiero 21 maja no ale wiadomo jak to internet, tam jest wszystko przed premierą.
Piosenka o Powstaniu Warszawskim która znalazła się na ich najnowszej płycie, cieszy mnie to bardzo choćby ze względu takiego że jestem strasznie emocjonalnie i rodzinnie związany z Powstaniem gdyż zginęło tam 3/4 mojej rodziny. Więc jako Polak i jako pewna część potomków ludzi którzy tam ginęli jestem szczęśliwy że taka pieśń powstała.
Choć mogła mieć większe "pierdolnięcie", ale i tak jest zajebista.
Reszta płyty na której znajduję się parę innych zajebistych* w swoim rodzaju piosenek można posłuchać na Myspace.
Wiek: 26 Dołączył: 21 Mar 2009 Posty: 2136 Skąd: Nakło nad Notecią
Wysłany: Sob 15 Maj, 2010
Coraz bardziej lubię ten zespół.
Dobrze, że ktoś pamięta o naszej walce.
Polak jaki jest taki jest ale w walce niezłomny.
Chyle czoła przed Sabatonem, a także składam hołd Powstańcom.
Dziękuje.
Wysłany: Wto 08 Cze, 2010
Przesłuchałem parę razy "Coat..."
Jak dla mnie to średnie. Trochę za dużo elektroniki i nie ma "pierdolnięcia".
Mimo tego słucha się przyjemnie.
Może kiedyś przyjadą na Wooda co?
Chociaż nie wiem czy czasami śpiewanie o wojnie nie kłóci się z pacyfistycznym przesłaniem festiwalu
Z drugiej strony to śpiewają o bohaterstwie ludzi, a nie propagują wojnę.
[ Dodano: Nie 13 Cze, 2010 ]
Dobra. Przesłuchałem więcej niż parę razy i podoba mi się coraz bardziej
Zwłaszcza kawałek "Screaming Eagles", ale to chyba z powodu mojego upodobania do 101. DPD.
Wysłany: Nie 13 Cze, 2010
FeSTeR napisał/a:
Chociaż nie wiem czy czasami śpiewanie o wojnie nie kłóci się z pacyfistycznym przesłaniem festiwalu
Z drugiej strony to śpiewają o bohaterstwie ludzi, a nie propagują wojnę.
Wiesz. Jest "stop narkotykom" a co się dzieje? Więc nie widzę problemu żeby zagrali.
FeSTeR napisał/a:
Zwłaszcza kawałek "Screaming Eagles"
Piosenka sama w sobie mi się strasznie podoba.
FeSTeR napisał/a:
ale to chyba z powodu mojego upodobania do 101. DPD.
Wolę zdecydowanie 82nd Airborne Division.
Wiesz jaka była podstawowa różnica między tymi jednostkami?
Zawsze dażyłem Sabaton pewnym rodzaem szacunku. Nie żeby był to mój ulubiony zespół, ale trzeba przyznać że robi całkiem niezłą muzykę. No i zacny jest jej temat - ludzkie bohaterstwo w obliczu wojny.
FeSTeR napisał/a:
Było by świetnie, lecz coś mi mówi że to raczej niemożliwe. Choćby z tego powodu, który sam napisałeś. Ale kto wie? ;)
Wysłany: Pon 14 Cze, 2010
Jumbo napisał/a:
Wiesz jaka była podstawowa różnica między tymi jednostkami?
101. była złożona z ochotników i ich pierwszy "egzamin" miał miejsce dopiero w D-Day.
82. to starzy weterani, brali udział rozgramianiu Rommla na pustyni i walkach we Włoszech.
82. została przemianowana na DPD ze "zwykłej" dywizji piechoty.
Ponadto do dzisiaj mogą być zrzuceniu na pole walki na spadochronach, nie tak jak ich młodsza siostra do której bardziej pasuje określenie "desantowo-szturmowa".
Oświeć mnie bo tylko tyle mi przychodzi na myśl na razie.
Jednakowoż za II wojnę pokochałem 101. i cieszę się, że "Krzyczące Orły" i ich obrona Bastogne zainspirowały Sabaton do napisania tej pieśni.
Wysłany: Czw 23 Wrz, 2010
Jeszcze tak odnośnie tego teledysku... drażni mnie ten motyw z tą sanitariuszką w szpitalu. Myślę że był to i jest najmniej przydatny element tego teledysku
Wysłany: Pią 24 Wrz, 2010
A tak motyw totalnie do dupy...
Ale... Może chcieli pokazać, że w mieście ogarniętym przez wojnę, wśród braku nadziei i załamania się wszelkich możliwych ludzkich odruchów współczucia istnieje szanse na rozwój miłości?
Bla, bla, bla miłość ponad wszystko.
W końcu wiele jest historii par, które pobrały się w trakcie Powstania wiedząc, że mają minimalne szanse na przeżycie.
Wiele było także takich małżeństw które przetrwały tylko kilka godzin bo jedno zginęło...
O takie moje refleksje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum