|
Nasze wyroby alkoholowe |
| Autor |
Wiadomość |
miminka
Lubi pieprzyć

|
Wysłany: Pią 19 Lut, 2010
|
|
|
| Yavalion napisał/a: | Turbo Kisiel
4 torebki Kisielku
zamiast wody dać każdy alkohol jaki jest w domu |
fuuuuu okropieństwo
ja nie mam sie czym pochwalić, spijam tylko wina dziadka i mego faceta |
|
|
|
 |
kotula
Rozkręca sie
Wiek: 25 Dołączył: 30 Sie 2009 Posty: 201 Skąd: Bydgoszcz
|
|
|
|
Bimber na cegłach? Żartujesz, najpierw pędzenie przez chłodnicę spiralną, później kolumna rektyfikacyjna made in home i dopiero jest dobry spirytusik. Jak przeliczysz ten 1kg cukru na 0,7l spirytusu 98% to dojdziesz do wniosku, że się nie opłaca i lepiej załatwić dojście do czystego spirytusu po 20zł/l. Nikt tak ostro chyba nie chla żeby żałował 20zł na dobry spirol.
Za 100zł można kupić 5l a to daje z 6 litrów nalewek. Pędzenie nie jest opłacalne
No pewnie że najlepiej zrobić aparature z chłodnicą ale w studenckich warunkach trudno coś takiego wykąbinować dlatego podałem przykład z garnkami i cegłami bo na dobrą sprawe przepedzić możesz na zwykłym czajniku , co do opłacalności mam dostep do spirtu za 20 zł litr ale co swoje to swoje , to jest taka nasza tradycja domowa wiec z niej nie zrezygnuje |
_________________ kotula |
|
|
|
 |
kotula
Rozkręca sie
Wiek: 25 Dołączył: 30 Sie 2009 Posty: 201 Skąd: Bydgoszcz
|
|
|
|
Polecam nawet spiralę z rurki miedzianej wsadzonej w rurę miedzianą i zalutowanie oczywiście na jednym i drugim końcu i puszczenie wody w przeciwprądzie. Będziesz mógł nawet w akademiku pędzić i założę się, że zadziwi Cię wydajność :) A zrobić to żaden problem, rurki 10zł w budowlanym, kolegę z lutownicą pewnie masz.[/quote]
Dostałem aparature w spadku po dziadku wiec pojemnik do zacieru to kana po mleku w dekielku kany wywiercona dziurka z rurką miedzianą , rurka miedziana przechodzi do ok 3 litrowego pojemnika ( stara puszka po szynce ) jest w niej poskrecana na kształt spirali , wychodzi na dole puszki z małym kranikiem. Dodatkowo puszka ma wyprowadzone dwa węże z góry i dołu na podłączenie do kranu i odpływ . Wiec moją małą butle 50 pedze na 2 razy |
_________________ kotula |
|
|
|
 |
|
|