|
Halloween |
| Autor |
Wiadomość |
FeSTeR
Zakurwim dęsa ? Thrash'em All

Wiek: 26 Dołączył: 21 Mar 2009 Posty: 2137 Skąd: Nakło nad Notecią
|
Wysłany: Sob 31 Paź, 2009
|
|
|
cukierek albo psikus!
kurwa idiotyczne amerykanskie "swieto", tradycja, obyczaj? co to w ogole kurwa jest ten Hallowen? |
_________________ YouTube
Demot |
|
|
|
 |
kijana
Moderator Tępe ch*je

|
|
|
|
| u szwabów to dzisiaj wszystkie sklepy są pozamykane bo świętują Halloween |
|
 |
Jumbo
Fuck Yeah!

|
|
|
|
Kurwa... Dziś się przeprowadziłem na nowe mieszkanie.
Dzwonek do drzwi, (myślę WTF!?) i słyszę przez domofon, "cukierek albo psikus!"
Kurwa niektórym się pomyliły kraje, do chuja jesteśmy w Polsce a nie w USA!
Tak samo jak z walentynkami... Proszę was mamy przecież noc sobótkową, i to notabene o zdecydowanie lepszej porze roku :) |
|
 |
BTK
Rozkręca sie DegustatoR

|
|
|
|
| U nas jest halloween cały rok. Telefon albo psikus. ;D |
_________________ Bądź wielbiony, bądź chwalony.
Rzekł, fanatyk rzekł.
Rzekł i bosko zdechł. |
|
|
|
 |
miminka
Lubi pieprzyć

|
|
|
|
a mnie tam nie przeszkadza, nie rozumiem aż takiego wstrętu. Ja faktycznie nie świętuję Halloween ale kompletnie mi nie przeszkadza że inni się bawią |
|
|
|
 |
Fender
Forumowy prawiczek i gitara gra.

|
|
|
|
Okazja jak każda inna, by spędzić czas przy piwku z przyjaciółmi, w nieco innej atmosferze :D. Choć termin trochę zgrzyta w wypadku katolickiej Polski, dzień przed Wszystkimi Świętymi.
| FeSTeR napisał/a: | | kurwa idiotyczne amerykanskie "swieto", tradycja, obyczaj? |
Kolejny kulturowy mit. Święto All Hallows Eve (czyli wigilię dnia Wszystkich Świętych) do Stanów Zjednoczonych przywieźli na fali Wielkiej Emigracji Irlandczycy, a i tylko w Irlandii Halloween jest świętem narodowym. Łatwo się zatem domyślić, iż All Hallow Eve swój rodowód czerpie w kulturze celtyckiej.
Cytując wikipedię
| wiki napisał/a: | | Halloween wywodzi się z celtyckiego obrządku Samhain. Ponad 2 tys. lat temu w ten dzień żegnano lato, witano zimę oraz obchodzono święto zmarłych. W nocy z 31 października na 1 listopada pogański bóg śmierci Samhain uwalniał duchy zmarłych. Wezwane przez boga śmierci dusze zmarłych swoje winy odkupywały pod postacią zwierząt. Aby odstraszyć złe duchy ludzie palili ogniska i przebierali się w dziwaczne stroje. |
|
|
|
|
 |
Dezaprobator
Administrator

Wiek: 27 Dołączył: 08 Kwi 2008 Posty: 1518 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: Nie 01 Lis, 2009
|
|
|
| Ja chciałbym się doczekać czasów gdy na całym świecie będą świętować zaduszki a nie Halloween. |
|
 |
FeSTeR

|
|
|
|
dzięki za oświecenie Fender. ale nie zmienia to faktu ze było to kiedys jakies swieto a cholerni amerykusy przerobili je na swoje portzeby po to zeby wyciagac kase od ludzi. w koncu trzeba kupic przebrania dla dzieci (po co robic własnoręcznie. a zreszta to amerykanie oni nawet nie potrafia nic zrobic wlasnorecznie. no moze z wyjatkiem samochodow. ale to inna bajka), słodycze i inne bzdety.
| Jumbo napisał/a: | | Dzwonek do drzwi, (myślę WTF!?) i słyszę przez domofon, "cukierek albo psikus!" | heh. jak chca sie bawic w ameryke to zgodnie z amerykanskim zwyczajem przegonił bym ich shotgunem albo kijem bejsbolowym. popierdolilo sie w dyńkach ludziom |
Demot |
|
|
|
 |
Agaa92
Forumowy prawiczek Każdy dzień,zmieni Cię.

|
|
|
|
Dzwonek do drzwi, (myślę WTF!?) i słyszę przez domofon, "cukierek albo psikus!"
I co odpowiedziałeś :mrgreen: ? |
|
|
|
 |
FeSTeR

|
|
|
|
| wpierdol czy z buta? zgadłem? |
Demot |
|
|
|
 |
Niez
Junior Admin

Wiek: 22 Dołączyła: 14 Sie 2008 Posty: 1146 Skąd: ciągle w drodze

|
|
|
|
| myślę,że ich zastrzelił mówiąc "wypierdalać" |
|
|
 |
Jumbo
Fuck Yeah!

|
|
|
|
| Powiedziałem "Wypierdalać". czyli to co zwykle jak ktoś dzwoni domofonem :D |
|
 |
FeSTeR

|
|
|
|
| a psikusa Ci nie zrobili? |
Demot |
|
|
|
 |
Fender
Forumowy prawiczek i gitara gra.

|
|
|
|
| FeSTeR napisał/a: | | dzięki za oświecenie Fender. ale nie zmienia to faktu ze było to kiedys jakies swieto a cholerni amerykusy przerobili je na swoje portzeby po to zeby wyciagac kase od ludzi. (...) |
Czyli w sumie jak większość współczesnych świąt? :P
Tradycyjny, bożonarodzeniowy szał zakupowy; walentynkowy wybuch gadżetów miłosnych; prezenty na Wielkanoc; czy gospodarka "zniczowa" na Wszystkich Świętych. Dzisiaj na jednym ze stoisk przy cmentarzu oprócz stert kwiatów, świeczek i wspomnianych zniczy widziałem sprzedawcę, który handlował... gorącymi kiełbaskami :mrgreen:! Aż strach się pytać skąd je brał :P
Nie jestem jakimś wielkim ekspertem ekonomicznym, ale wydaje mi się, iż komercjalizacja świąt jest naturalnym efektem gospodarki wolnorynkowej; cena postępu.
Mnie tam Halloween w amerykańskiej formie ni ziebi, ni grzeje. |
|
|
|
 |
allan
Rozkręca sie
|
|
|
|
[quote="Fender"] | FeSTeR napisał/a: | Dzisiaj na jednym ze stoisk przy cmentarzu oprócz stert kwiatów, świeczek i wspomnianych zniczy widziałem sprzedawcę, który handlował... gorącymi kiełbaskami :mrgreen:! Aż strach się pytać skąd je brał :P
Nie jestem jakimś wielkim ekspertem ekonomicznym, ale wydaje mi się, iż komercjalizacja świąt jest naturalnym efektem gospodarki wolnorynkowej; cena postępu.
|
od kilku lat przed brama cmentarza na ktorym leza moi bliscy handluja popkornem i wata cukrowa. tego sie chyba nie da nazwac postepem. |
|
|
|
 |
|
|